A történet Janis Üdvözöljük Rólunk Történelem Jellegzetes Janis Választás kölykök Almok Galéria Érdekes Kapcsolat

Staffordshire bull terrier

Általános leírás:
„Rövidszoru, jó felépítésu kutya, testmagasságához képest rendkívül eros, jól izmolt, élénk, rendkívül mozgékony”.

Sajátos jegyek:
„Történelmi hátterébol kedvezoen, zabolátlanul bátor és kitartó. Rendkívül intelligens kutya. Barátságos, viszont nem alattomos. Gyermekekkel rendkívül barátságos”.

Természet:
„Merész, bátor és abszolút megbízható”. A harmadik standardzáradék az alacsony ingerküszöb. A természeti jegyeknek, a fajtára jellemzonek kell maradni, ez mindig szolgál valami meglepetéssel. A félénkség, gyávaság a harcmúltnak köszönhetoen, nincs és nem is lehet jelen.

Koponya és fej:
„Rövid, mély, valamint széles felsofej. Nagyon jellegzetes pofaizomzat, hangsúlyos stop/rövid pofa, fekete orr”. A pofahossz aránya a felsofejhez képest 1/3 : 2/3, kell hogy legyen. 1/3 az orrhegytol a stopig, ez a hirtelen lejto a két szem között a pofáig, és 2/3 a stoptól a hátsó focsontig. A Stafford feje kidolgozott, épp úgy néz ki, mint egy kis gyümölcs (pl. barack ), mely a tarkótól a szemek között a stop végéig tart. Bizonyára értheto, hiszen az izomzat mindkét oldalon a hasíték oldalán kell, hogy elhelyezkedjen a fejen, a szemektol az orr negyedéig. A pofaizomzatnak erosen hangsúlyozottnak kell lennie, ezt „CHEEK BUMPS”-nak (boltozatos pofaizomnak) nevezik.

Fülek:
„Rózsafül, vagy félig lelógó, nem nagy, vagy lógó. Az álló fül kifejezetten nem kívánatos”. Ehhez keveset lehet hozzáfuzni, de hangsúlyozni kell, hogy a kutya összképét a fülállás erosen meghatározza. A nem típusos fülek, ahogy a fej oldalán lógnak, rendezetlenül, kevésbé attraktívan néznek ki.

Szemek:
„Lehetoleg sötét szemszín elonyös, világosabb szorzetnél megengedett a világosabb szemszín. Kerek, közepes nagyságú és úgy ültetett, hogy a kutya elore nézzen. Sötét szemhéj”. A szemeknek nem szabad túlságosan közel ülniük egymáshoz, nem
szabad hangsúlyosnak lenni, ezzel a kutya összképét erosen megtörné.

Pofa:
„Az ajkak tömörek, szorosan fekvok. Eros állkapocs, nagy fogak, tökéletes szabályos és hiánytalan fogazat (olló). Ezért hívják így, mert a felso metszofogak rálapulnak az alsókra, és valós helyükön állnak az állkapocsban”. Ez a leírás olyan kimeríto, hogy nem szükséges egyéb hozzáfuznivaló.


Nyak:
„Aránylag rövid és erosen izmolt. A külso vonalban behatárolt. A könyökhöz vezetve folyamatosan rásimul”. Újra egy jó leírás, de sajnos nem tesz említést arról, hogy a nyakon, egy bizonyos helyen izomcsomó látszik a tarkócsont és a nyakvonal vége között. Ezt koronának nevezik Angliában. Ez a nyakvonal a kanoknál megfigyelheto fajtajegy.

Mellso láb:
„Egyenes futású és „eros csontú”, széles kiállású, kiugrás nélkül az alsó lábszárnál. Az alsó lábszár a mancsba könnyen beállított. A könyök testhez simuló, nem kiálló”. A standard megkívánja, hogy a mozgása aránylag széles kiállással történjen (térölelo járásmód). Figyelni kell azonban a túlzásokra. Egy „bulldog front” biztosan nem az, amire gondoltak. A könyöknek nem szabad kiállnia vagy lazának lennie. Az általános testformáknak passzolnia kell. Ideális esetben a könyök szabályosan záródik a bordákhoz. Semmiféleképpen nem szabad a könyöknek megereszkednie úgy, hogy a folyamatos mozgást csorbítsa, és a nyaknak simulékonyabb csatlakozása a testhez lehetetlen legyen. Egy Staffordnak biztosan kell állnia a lábán. Ehhez a mancsnak egészen könnyedén kiállónak kell lennie. A mellso lábak enyhe kifordulása (várakozó állás) a jobb súlyelosztás végett az eroteljes mellizmot követeli meg. A standard szerint a farkaskarom a mellso lábakon nem levágandó, ha a farkaskarom a hátsó lábakon jelentkezik, akkor el kell távolítani.

Törzs:
„Rövid és tömzsi, vízszintes felso vonal, széles front. Mély mellkas, eros bordázat. A törzs jól izmolt”. Egy eroteljes kompakt kutyát követel meg a standard, eros háttal, a hátlapon a lapocka nem elálló. A felso vonalnak vízszintesnek kell lennie, egész könnyedén felemelve az ágyékterületet. Egy eros, boltozott „pontyhát” nem
kívánatos, igaz, hogy a hát közepén lehet egy kis boltozat vagy megereszkedo, vagy kiemelkedo a keresztcsont miatt. Az ágyék-rész elegáns, az összeköttetésnek az utolsó bordacsont és a csípocsont között kompaktnak, nem túl hosszúnak kell lennie. A frontrész a lábak között, széles kell, hogy legyen, úgy hogy a tüdonek a mellkasban elegendo hely jusson. A mellkas mély, a bordáknak ki kell boltozódnia ahhoz, hogy a tüdo és a szív jól elférjen, ezáltal a kutya jól tud dolgozni. Egy jó kondícióban lévo kutyának nem lehet csüngo hasa.

Hátsó láb:
„Erosen izmolt, ugrásra kész mély állás, jó térdszögelés, hátulról nézve az állat állása paralell”. Legfontosabb a paralell állás, minden ettol eltéro hibának minosül. A csánk erosen szögeltnek kell, hogy legyen, a térd maradjon normál szögelésu.

Mancsok:
„Eros, középnagy és kerek. Egyszínu kutyáknál a karom fekete”. Kinézetre jól csontozottnak kell lennie. Szuk egymás mellett álló mancsok. Valós kapcsolat a kutya és a nagysághoz mérten.

Farok:
„Középhosszú, mélyen ülo, vége szabadon futó és aránylag mélyen hordott. Könnyed hajlatú legyen, mely a régi utcai nyomóskúthoz hasonlít”. Semmiféleképpen nem emelheti nyugalmi állapotban a háta fölé, kivéve izgalmi állapotban, de nem eltúlozva. Megfigyelheto, hogy a kutya ösztönösen felemeli a farkát, ha másik kutyát lát (dominancia). Azt mondják, hogy a Stafford farka azért ilyen eros, mert mint harci kutya gyakran került a padlóra és a farkával segítette magát jobb pozícióba.

Mozgás:
„Szabad eroteljes és erotakarékosan folyamatos. Elölrol vagy hátulról figyelve a kutyát a lábak párhuzamosan mozgnak. A hátsó lábaknak eroteljes lökést kell adniuk”. Ez a leírás valóban átfogó. Egy jó mozgású kutya, amely büszke és szabad, jó benyomást kelt.
 
Szorzet:
„Kemény rövid és szorosan illeszkedo”. A szor egy jól kondicionált Staffordnál fényesen ragyog. Érintéskor érezhetoen kellemes.

Szín:
„Vörös, sárga, fehér, fekete vagy kék. Mindegyik ezek közül fehérrel keveredhet. Minden variáció csíkossal vagy csíkos fehérrel keverve. A fekete cserszín, vagy májszín kifejezetten nem kívánatos”. A kék színuek is elfogadottak, de nem jól örökítik a pigmentációt.

Magasság és súly:
„A súly kanoknál:12,7-17,2 kg, szukáknál: 10,9-15,4 kg. Elfogadott marmagasság 35,6-40,6 cm. A marmagasságnak és a súlynak egymással szemben arányosnak kell lennie”. Igazán nem könnyu a súlyt és a marmagasságot tökéletesen eltalálni. A fiatal kutyákat gyakran a standardhoz hasonlítják, az érettség végére minden megváltozik és magasabb súly lesz a kívántnál.
 
Hibák:
„Minden ami a standardba foglaltaktól eltéro, hibának számít. A súlyt, magassági hibáknál figyelembe kell venni, úgy, hogy mindig a súlyhoz igazodjunk”. A mai szabályok szerint, ha egy kutya sok hibával rendelkezik, még mindig indítható központi osztályban, melyet vadászkutya standard szerint bírálnak.

Egyéb:
„A kanoknak szemmel látható két normál nagyságú herék.